Originální a neotřelá hra na kytaru

Ať už se o hru na elektrickou kytaru zajímáte jako odborník nebo si hrajete jen tak sami pro sebe jako nadšenec, pravděpodobně se budete zajímat i o nákup kytarových pedálů. Pokud se hrou již nějaké zkušenosti máte, víte, že ničím nedotvořený zvuk elektrické kytary je velmi podobný kytaře akustické. Proto se signál často mění pomocí kytarových pedálů, které zajistí nové efekty a posunou hru na nový level. Existuje mnoho druhů kytarových efektů, kdy každý provádí s hlasem kytary jinou práci. Navíc se na ně specializuje mnoho různých výrobců, takže v začátcích není vůbec jednoduché vybrat si správný produkt. Naštěstí mezi kytaristy nepanuje žádné pevné přesvědčení, že některý z pedálů je lepší než druhý, ale záleží na tom, jak s ním daný kytarista umí zacházet a jak jej dovede zakomponovat do své hry.

elektrická kytara

Když bychom chtěli vypíchnout některé základní typy pedálů, tak mezi ně bude zajisté patřit Overdrive a Distortion. Oba tyto efekty mají něco podobného, dodají hlasu kytary nakřáplý a chraplavý hlas. Přesto se trochu liší. Distortion je více agresivnější, takže se hodí do hudby metalového žánru. Overdrive můžete znát z 60. let, kdy se začal masivně propagovat.

elektrická kytara 2

Phaser je pedál, který vytáhne ze hry určité pásmo frekvencí, u které doupraví hlasitost a přidá k němu jeho fázově posunutou kopii. Ve výsledku hudba působí jako by dýchala. Tremolo a Reverb jsou pedály, které jsou často již od výrobce zabudovány do hudebních nástrojů. Tremolo je jedním z nejstarších efektů, při jeho použití je zvuk houpavý, jelikož opakovaně zesiluje a zeslabuje signál přicházející z kytary. Reverb dodává hře prostor. Pokud právě sháníte kytarové pedály, širokou nabídku naleznete na feedbackpedals.com. Mezi nejoblíbenější produkty patří Xotic Wah XW 1. Spadá mezi pedály, které se slangově nazývají kvákadla, jelikož do hudby opravdu zapojují zajíknutí, zvuk podobný kváknutí.