Jak na stěhování potravin
Chystáte se ke stěhování bytu v Praze, jehož součástí je i vybavení kuchyně a veškeré potraviny? Jak bezpečně přestěhovat vaši spižírnu či chladničku, abyste z toho neměli zdravotní problémy?
Trvanlivé potraviny – tam bývá situace nejjednodušší. Máte-li doma mouku, rýži, těstoviny, luštěniny, třtinový cukr, oleje, sušené ovoce, ořechy, koření, sůl a některé další trvanlivé potraviny, jednoduše je zabalíte do kartonových krabic a krabice pečlivě označíte. Těmto potravinám neublíží běžná denní teplota a zpravidla ani mráz nebo letní tropy, i když je rozumnější nenechávat krabice dlouho vystavené na Slunci.
Potraviny z mrazáku – veškeré mražené potraviny je rozumnější před stěhováním zkonzumovat a stěhovat pouze prázdný mrazák. Jistou možností je v zimě, kdy venku silně mrzne, stěhovat některé vybrané mražené potraviny, s nimiž ovšem počítáte, že je po přestěhování budete ihned tepelně upravovat. Je to například mražená zelenina do polévky, anebo chléb a pečivo, které vám cestou rozmrzne a vy jej pak můžete bez obav jíst. Mraženou zeleninu uchovejte v plastové uzavíratelné dóze, v níž cestou může bezpečně rozmrznout, aniž by tekutina vytékala mimo nádobu.
Potraviny z chladničky – přestěhovat v zimě lze i ovoce a zeleninu uložené v chladničce. V letním období je to ošidné, tehdy si ponechejte na cestu jen to, co cestou sníte. Stěhování vajec, sýrů a jiných mléčných výrobků nebo hotových jídel nedoporučujeme kvůli nebezpečí kontaminace patogenními bakteriemi, například salmonelou. Proto je před každým stěhováním rozumnější mít nachystané pouze jídlo na cestu – na svačinu, ale ostatní byste měli sníst již před stěhováním. Pokud je venku velké horko, je rozumnější na svačinu z domova raději nespoléhat a nakupovat potraviny chlazené u čerpacích stanic – balené bagety, zeleninové saláty apod.