Řeřicha peruánská nebo také maca peruánská patří k superpotravinám
Opravdu, a to díky tomu, že se pěstuje ve velkých výškách, kde toho života moc není a půda je dost kamenitá, proto si musí tyto rostliny brát z půdy co nejvíce minerálů, prvků a vitamínů, aby v těchto podmínkách mohly vůbec přežít. A také to, že mají výjimečný velký obsah zdraví prospěšných látek, se odborníky na výživu maca peruánská řadí k superpotravinám, které jsou nejen důležité pro organismus člověka, ale také jsou léčivé na řadu onemocnění. Tyto potraviny jsou nejen antioxidantem a podporují lidský imunitní systém, ale zároveň se podílejí na dobré psychice člověka. Maca peruánská Nakliceno má také kromě pojmenování řeřicha peruánská, ještě jeden název, a to peruánský ženšen. Je tomu tak proto, že podobně jako velmi známý kořen ženšen, který roste a pěstuje se v Asii, má stejně jako maca peruánská značný obsah takových přírodních látek, které se podílejí na zvýšené odolnosti lidského organismu. Jaké zdraví prospěšné látky tedy maca peruánská, která patří k superpotravinám obsahuje? Obsahuje je ve svých kořenech, které tvoří bulvu a jedná se o třísloviny, steroly, sacharidy, aminokyseliny, saponiny, různé minerály, fosfor, z vitamínů, například vitamín B i C, dále mastné kyseliny, jod, draslík, vápník, a spoustu dalších látek a stopových prvků. A při jakých nemocech nám může pomoci? V peruánském lékařství se využívá k léčbě tuberkulózy, anémie, ženám pomáhá při menstruačních poruchách a u symptomů menopauzy. Mužům může pomoci při poruchách erekce. Dále je léčivá při léčení různých zánětů, pomáhá proti kašli, nachlazení, a uvádí se, že léčí rakovinu žaludku a tuberkulózu. Maca peruánská se pěstuje kvůli nevelkým bulvám, které se po sklizni suší a melou na prášek. Ten si můžeme rozpustit v jídle nebo nápoji a spokojeně užívat. Indiáni v Andách tyto bulvy vaří nebo pečou a potom je konzumují. A to již skoro tisíc let.